Okänt objekt i skogen på ett berg.

Som ej kan placeras under ovanstående kategorier.

Moderatorer: 28Dagarsenare, benkar, Klingen, kristofer, Tomt & Öde

Användarvisningsbild
Soldat
Inlägg: 50
Blev medlem: ons 24 sep 2008, 11:41

Okänt objekt i skogen på ett berg.

Inlägg av Soldat »

Hej!

Stötte tidigare idag på det här mitt ute i skogen vid ett berg:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing (Ursäkta dåliga bilder, dålig fotograf, mobilkamera och väldigt igenväxt)

Fyra "fack" med en pelare i varje med fäste för något. Runt om fanns flera små betongblock med avkapat t-järn, troligtvis stängsel som gått runt om.Allt detta ligger alltså på ett berg, och allt är byggt mot en klippa. Uppe på klippan finns flera öglor, vilket kan ses på bilderna.

I samma berg finns också en omformarstation/upplagsplats, men detta ligger ju en bit ifrån. Men mest troligt är väl att dessa hört ihop? Första tanken jag fick var att de har haft generatorer där, kopplade till omformarstationen? En generator per fack/pelare.

Fanns även mycket rödtegel på marken och runt om, så en gissning är att det varit en byggnad ovanpå betongväggarna av tegel?
Användarvisningsbild
Aseabarn
Inlägg: 534
Blev medlem: fre 24 apr 2009, 12:29

Inlägg av Aseabarn »

Det är nog något elektriskt... Indelningen i betongfack talar för det. Kan tänka mig att inkommande matning gått in här. Hur långt från omfstn är det? Skåran i varje betongpelare innebär nog att det en kraftledning övergått till jordkabel som letts ned mot marken i skåran och anslutit underifrån till en "kabeländmuff" (2 m hög porslinsskulptur) som stått på betongklumpen. Men fyra fack? Tre faser men brukar man verkligen göra så stort arrangemang för nollan också?
Absolut ingen generator och tegelhuset har inte stått ovanpå, snarare bredvid.
Industristofil och fabriksromantiker
Användarvisningsbild
Soldat
Inlägg: 50
Blev medlem: ons 24 sep 2008, 11:41

Inlägg av Soldat »

[quote=""Aseabarn""]Det är nog något elektriskt... Indelningen i betongfack talar för det. Kan tänka mig att inkommande matning gått in här. Hur långt från omfstn är det? Skåran i varje betongpelare innebär nog att det en kraftledning övergått till jordkabel som letts ned mot marken i skåran och anslutit underifrån till en "kabeländmuff" (2 m hög porslinsskulptur) som stått på betongklumpen. Men fyra fack? Tre faser men brukar man verkligen göra så stort arrangemang för nollan också?
Absolut ingen generator och tegelhuset har inte stått ovanpå, snarare bredvid.[/quote]

Tack för informationen/dina tankar. Ja, skåran kan mycket väl vara för en kabel. :)

Det är ungefär 100 meter till själva porten i berget, då med varierad terräng och berg/klippor dit. Sen är själva omformarstationen väldigt djup, och djupet är från den här anläggning så blir ännu längre då.
Användarvisningsbild
Grishnac
Inlägg: 2936
Blev medlem: ons 10 sep 2008, 18:08
Kontakt:

Sv: Okänt objekt i skogen på ett berg.

Inlägg av Grishnac »

Kan det vara en anläggning för en brandcistern? På ett berg ger ju självtryck om det finns något viktigt nedanför.
Bien faire et laisser dire

Ruinturistens äventyr: http://www.ruinturist.se
Användarvisningsbild
Soldat
Inlägg: 50
Blev medlem: ons 24 sep 2008, 11:41

Inlägg av Soldat »

[quote=""Grishnac""]Kan det vara en anläggning för en brandcistern? På ett berg ger ju självtryck om det finns något viktigt nedanför.[/quote]

Finns inget viktigt eller intressant i närområdet, varken idag eller enligt karta från 1948.

Mer än upplagsplatsen/omformarstationen i så fall.

Förövrigt angående kraftledning som Aseabarn var inne på, kraftledningen går ett par hundra meter från platsen, och gick även där 1948. Känns lite långt ifrån?
Skriv svar