Historien bakom 28dagarsenare

Här hittar ni samlad info angående forumet.

Moderatorer: benkar, Klingen, kristofer, jornmark

Användarvisningsbild
28Dagarsenare
Inlägg: 5
Blev medlem: ons 24 mar 2010, 18:33
Kontakt:

Historien bakom 28dagarsenare

Inlägg av 28Dagarsenare »

Historien bakom 28dagarsenare.se
-Det just nu ledande öppna/publika Forumet kring UE/Ruinturism i Sverige.

Det hela började i Australien 1985
Det sägs att begreppet Urban Exploration (UE) myntades 1996 av pseudonymen Ninjalicious som drev det Torontobaserade webbzinet Infiltration1 – “the zine about going places you’re not supposed to go.” I augusti 2005 släppte han boken Access All Areas: -"a user's guide to the art of urban exploration".

Men rörelsen som sådan, i modern tid, startades dock i Australien redan 1985-1986, när en grupp av Urbana utforskare, under namnet ”The Cave Clan”, utforskade Melbournes underjord. Men egentligen så är fenomenet Urban Exploration betydligt äldre än så, attraktionen och nyfikenheten kring att besöka stängda, övergivna och glömda platser, har alltid funnits.

Ruinturism är ännu äldre
I samband med 1:a världskriget myntades begreppet ”Ruinturism”. Från England kom regelrätta turistgrupper för att beskåda förödelsen av Paris och några av de angränsande Städerna, som hade bombats av Tyskarna under den långa belägringen. Man kan antagligen dra en pararell med att många av 2000-talets Ruinturister nu reser runt i det forna Östblocket och besöker övergivna militära installationer och andra rester från det Kalla Kriget.

Vägen från ungdomlig nyfikenhet till global rörelse
De flesta av oss har nog egna minnesbilder kring övergivna platser från tiden då vi var 10-16 år, men med tilltagande ålder så mattades fascinationen/nyfikenheten oftast av. Lockelsen fanns dock ändå kvar hos en del av oss, även när tonåren passerats och intresset blev vilande, men frågan är egentligen varför. Frågan fick till sist sitt svar på 1990-talet. När Internet och den digitala fotograferingen blev möjlig, så uppstod snabbt helt nya möjligheter dela sitt intresse/nyfikenhet med andra likasinnade, ett intresse/nyfikenhet som många trodde de var ensamma om...

Helt plötsligt blev publicering av bilder och berättelser från övergivna platser, en stor och snabbt växande rörelse på Internet. Bilder från övergivna platser har fått en stor betydelse genom sitt enkla sätt kommunicera ut sitt budskap och genom det skapa en form av gruppgemenskap, men det har också blivit ett sätt att belysa och debattera globaliseringens effekter.

Det är ingen slump att de första Internetsajterna med bilder från övergivna platser hade sitt ursprung i Detroit och Belgien. De båda områdena hade drabbats hårt av de senate decenniernas ekonomiska omvandlingsprocess, och man kan idag se hur Internetsajten ”Fabulous Ruins of Detroit” sakta men säkert vuxit fram till ett betydelsefullt diskussionsforum för stadens omvandlingsprocess. Man kan se liknande fenomen runt fler platser. Internetsajten ”Forbidden Places” har växt till ett liknande forum, där man diskuterar den Amerikanska staden Garys ekonomiska kollaps.

Urban Exploration i Sverige
I Sverige växte Urban Exploration sakta men säkert fram under 2000-talet. Enstaka Internetsajter kring ämnet fanns på plats redan 2002, men de Svenska utforskarnas naturliga samlingspunkt var under lång tid Flashbacks forumdel för Urban Exploration. Där fanns det tidigt många intresserade, men det fördes samtidigt likartade diskussioner runt närbesläktade ämnen, som till exempel Forums för gruvintresserade som avhandlade nedlagda gruvor, Forum/diskussioner kring gamla övergivna militära fortifikationer och även Forums som avhandlade fotografering.

Under 2005-2008 växte antalet Svenska utforskare snabbt
Under åren 2005-2008 växte antalet Svenska utforskare snabbt. Det var under de år som digitalkameror blev väldigt vanliga, fler och fler fick tillgång till snabba bredbandsuppkopplingar, och många lärde sig söka och finna information på Internet.

Pararellt med det så skapades allt fler välbesökta Internetsajter (Internationella och Svenska) ett snabbt ökande intresse för fenomenet UE/Ruinturism, det växande intresset förstärktes i sin tur av att flera uppmärksammade böcker kring ämnet kom ut under 2007 och 2008, vilket uppmärksammades i media. Samtidigt växte antalet Svenska ”ödehus/ruin-bloggar” och fotogallerier med bilder från Övergivna platser/Ruiner snabbt. Inspirerade (gissningsvis) av mediauppmärksamheten så har till exempel SVT under senare år sänt TV-serien "Hemliga svenska rum" och DN (Dagens Nyheter) arrangerat välbesökta visningar av "Hemliga rum". Till och med SFV (Statens Fastighetsverk) har under flera år har haft visningar av de "Hemliga rum" som dom förvaltar.

Startskottet för 28dagarsenare.se
Idag finns det fler än hundra aktiva Svenska Internetsajter av typen Svenska ”ödehus/ruin-bloggar” och Svenska fotogallerier med bilder från Övergivna platser/Ruiner, för att inte tala om ett oräkneligt antal Pixbox-gallerier fyllda av bilder från övergivna platser/ruiner. Det helt uppenbart stora intresset för UE/Ruinturism utgjorde hösten 2008 startskottet för forumet 28dagarsenare.se.

Hösten 2008
Hösten 2008 beslöt sig några av de mer aktiva Svenska Urbana Utforskarna att prova om det var möjligt att starta ett helt nytt fristående Forum/mötesplats, enbart inriktat på UE/Ruinturism. Detta som ett försök att komma bort från en del av de avarter som finns på ett så brett forum (Intresse/diskussions -områden) som Flashback.

Försöket visade sig snabbt vara lyckat. 28dagarsenare.se har idag mer än 2.000 medlemmar. En normal månad har 28dagarsenare.se drygt 15.000 besök!

Framtiden?
Eftersom den moderna samhällsutvecklingen ständigt skapar nya ruiner i form av tomma fastigheter, nedlagda industrier, förändringen av det militära försvaret, den fortfarande pågående avvecklingen av Civilförsvaret, så löper vi ingen direkt risk att bli utan nya ruiner att besöka.

Vi är givetvis medvetna om att vi delar intresset för dessa platser med många andra sub-kulturer/kulturer. Vi möter ofta graffare, paintballare, airsoftare, geo-cachers, filmare, konstnärer och andra ruinintresserade. För oss är det dock självklart att vi lämnar platsen i samma skick som vi fann den, så att nästa besökare kan ha samma utbyte av den som vi sjäva har haft.

Vi värderar säkerhet högt
Vi som står bakom 28dagarsenare.se värderar säkerhet högt, och försöker förmedla det tankesättet till forumets medlemmar och besökare, bland annat genom en informationssida som avhandlar riskerna runt UE/Ruinturism.

För vidare frågor/kontakt
Klicka på "Kontakta oss" här nedan, eller direkt HÄR



Läs mer om ”Vad är UE/Ruinturism?” HÄR

Läs mer om riskerna med att besöka ruiner HÄR

Läs mer om 28dagarsenare.se Hederskod HÄR

//28dagarsenare.se Ägare och Moderatorer
Senast redigerad av 6 benkar, redigerad totalt 0 gång.
Anledning: Justerat rubrik