Vad är UE/Ruinturism?

Här hittar ni samlad info angående forumet.

Moderatorer: benkar, Klingen, kristofer, jornmark

Användarvisningsbild
28Dagarsenare
Inlägg: 5
Blev medlem: ons 24 mar 2010, 18:33
Kontakt:

Vad är UE/Ruinturism?

Inlägg av 28Dagarsenare »

UE/Ruinturism
UE är en förkortning av Urban Exploration och det finns ingen riktigt bra översättning till Svenska (annat än kanske Urban Utforskning?) Bland medlemmarna på 28dagarsenare.se går åsikterna ibland isär kring benämningen på det vi sysslar med.

Många medlemmar på 28dagarsenare.se säger att det är UE de sysslar med, Ruinturism säger en del, att helt enkelt ”Besöka övergivna eller bortglömda platser” utan att kategorisera, säger flera andra. Men i grund och botten handlar det om en och samma sak, att besöka övergivna och/eller bortglömda platser.

Exempel på platser
Att besöka ”Övergivna platser” går i princip ut på att besöka platser som är övergivna/bortglömda, eller helt enkelt platser som det inte är så lätt för den stora allmänheten att hitta till, alternativt platser som inte ens uppmärksammas av vanligt folk. Det kan handla om allt från gamla torp/hus, en gammal kvarn, övergivna industriområden, rester av installationer för totalförsvaret (militärt eller civilt) eller ett spännande bergrum. Listan på exempel kan göras hur lång som helst.

Vad går det hela ut på egentligen?
Viktigast är nog känslan av att kunna besöka en plats som inte så många andra hittat till, att bara ta till sig av den sköna atmosfären och känslan av ödslighet, att platsen helt enkelt är övergiven eller bortglömd av en eventuell ägare, eller helt enkelt är utan ägare. Många besökare passar även på att fotografera dessa ovanliga miljöer, och delar i efterhand med sig av bilderna från besöket, i egna bildgallerier, eller direkt i forumet, till dem som inte har tid och möjlighet att själva besöka platsen i fråga.

En viktig regel/hederskod runt UE/Ruinturism
En gång i tiden så myntades en hederskod bland Urbana utforskare: -"Take nothing but pictures, leave nothing but footprints" och innan dess en fanns det även en ännu mer hårt hållen version som sade: -"Take nothing but memories, leave nothing but footprints".

En Svenska tolkning utifrån det ovanstående är: -"När du besöker en ruin/övergiven plats, lämna platsen så som du fann den, ta bara med dig minnen, och eventuella bilder du fångat i din kamera".

Vid besök i ruiner/övergivna platser så ska man alltså inte bryta sig in, man ska inte slå sönder något, och man ska inte stjäla/ta med sig något från platsen i fråga.

Är det olagligt?-”Olaga intrång är ett brott som innebär att en person obehörigen intränger eller kvarstannar i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg på upplagsplats eller annat sådant ställe. Den som begått olaga intrång döms för olaga intrång till böter.”

Innan man besöker/kliver in i en ruin/övergiven/bortglömd plats, så bör man alltså känna sig säker på det inte finns någon eventuell ägare som kan ha synpunkter på ett besök. Men när man står utanför en ruin/övergiven/bortglömd plats så brukar det oftast kännas rätt så uppenbart om ruinen är övergiven, eller inte.

Det finns samtidigt inget som hindrar att man ställer en fråga om att få titta in på området eller byggnaden i fråga, om det finns någon i närheten att fråga, eller att man, när nyfikenhet blir tillräckligt stor kring vad som finns bakom den där låsta dörren, försöker komma i kontakt med ägaren.

Är det farligt besöka ruiner?
Att besöka ruiner och övergivna platser är inte som att promenera runt hemma i kvarteret eller att åka till köpcentrumet i närheten av där man bor. I vårt vardagliga liv och de miljöer som man vanligtvis rör sig i, så styrs miljön/säkerheten av en mängd regelverk och lagar, allt som ett skydd för vanliga medborgare i det vardagliga livet.


Läs mer om riskerna med att besöka ruiner HÄR

Läs mer om ”Vad är UE/Ruinturism?” HÄR

Läs mer om 28dagarsenare.se Hederskod HÄR

//28dagarsenare.se Ägare och Moderatorer
Senast redigerad av 2 benkar, redigerad totalt 0 gång.
Anledning: Justerat länkar