Ryssen tog gotland !

Tips, recensioner och diskussioner rörande allt i UE-etern.

Moderatorer: benkar, Klingen, kristofer, Tomt & Öde

pompe
Inlägg: 14
Blev medlem: fre 12 jul 2013, 21:43

Ryssen tog gotland !

Inlägg av pompe »

Ja de av er som kände igen det scenariot har nog redan läst de här böckerna, jag menar givetvis Lars Wilderängs två böcker om ett möjligt scenario för hur Putin tar för sig av vår mark.

Kanske lite långsökt koppling till UE men jag känner ändå att många nog skulle gilla dessa. Mycket av handlingen utspelar sig i "bergrum" och i del 2 har den mytomspunna "zonen" stor betydelse.

Anyway jag slog upp sida 1 o stängde den inte förrän den var slut (med 6 avbrott för piss o matpaus) Och inte bara en boknörd som jag älskar dessa ! Utan efter mycket tjat har jag fått de av mina kollegor som har svårt med långa ord och bara kan tänka sig att läsa zlatans biografi (fotbollsälskare är defenitift inte en del av begåvningsresrven) även dessa litterärt svältfödda kretiner har läst dem från pärm till pärm o sedan bett om att få låna del 2 med mössan i hand.

riktigt djefla bra bokserie (jag skulle ge min förstföddas oskuld för fler delar, om det inte vore försent) Skönt att se en svensk "technothriller" utan en extrem politisk agenda. Ok den politiska agendan finns där men det är ju inte som i "operation garbo" utgiven av Timbro förlag (de är ju så opartiska på Timbro ;) ) eller... hmmm Är Guillo den enda vänster författaren som skrivit ngt liknande ? nåväl Hamilton är serien är (obviously) riktigt bra oxå men focuserad påen individ Midsommar/Midvinter (blotserien ? att döma av tiderna) är mer övegripande, behövs ingen central hjälte i inlägget om artillerisystem 08 som tar ställning på norra Öland i 10 minter o sedan omgrupperar.

Om ni följer mitt råd att läsa denna, skaffa en karta över Gotland o Svedala, (om du inte redan har den i huvet) o plotta frontlinjen medans du läser ! Kunskap om Nato´s och KNUGEN´S beteckningar (skrev nästan betäckningar men det betyder ngt helt annat lol) är en fördel, men vem har inte koll på vad en M203 (40mmAK) och ett Backfire är för ngt ? ;)

"Klockan 07:15 är alla 220 soldaterna stationerade, inklusive plutonen med granatkastare, stabspluton och två plutoner i reserv, som börjar tvinga av civilister bilnycklar. Efter att en protesterande kvinna skjutits i knäskålen samarbetar alla närvarande. All telekommunikation till och från flygplatsen bryts, och man har även lastat av störsändare, även om det fortfarande dröjer några minuter innan de fungerar fullt ut."
Senast redigerad av 9 pompe, redigerad totalt 0 gång.
pompe
Inlägg: 14
Blev medlem: fre 12 jul 2013, 21:43

Inlägg av pompe »

Lars blogg http://cornucopia.cornubot.se/ och inlägget som blev starten till denna bok, tycker det är läsvärt. Om någon moderator eller uphovsrättsägaren tycker att jag har gjort fel vänligen radera brödtexten nedan, men lämna denna länk till originalet: http://cornucopia.cornubot.se/2009/01/s ... erige.html

PS: knappt 1/3 story får plats klicka på länken för att läsa hela. Kursiv text =åsikter, som Lars får stå för säger inte att dom är varken rätt eller fel. har inte "censurerat" brödtexten från vad jag tyckte var åsikter, ANVÄND ALLTID KÄLLKRITIK !!! Kan inte poängtera detta nog ! Gäller förresten alltid vad jag o och alla källor än säger både här och IRL


Strategiskt överfall på Sverige
En gång i tiden kunde Sverige inom 48 timmar mobilisera 850 000 man till försvaret. Inom 24 timmar ett antal 100 000 unga, nyligen utbildade och väl motiverade män. Antalet mobiliseringspunkter över Sverige kunde mätas i 1000-tals, och det överallt stod det löpande underhållna och redo fordon och utrustning. Vi kunde sätta över 20 riktiga fältförband i form av brigader i strid, förband som kunde slå fienden och återta landstigningspunkter även med den tidens utrustning. Vi hade hundratals artilleripjäser och över 300 flygplan. Enbart en enda pansarbrigad hade 80-talet stridsvagnar och 100-talet pansarbandvagnar och kunde antagligen inom 48 timmar från mobilisering fara färdig för strid. Enbart en stridande bataljon hade åtminstone fyra artilleripjäser, plus hundratals pjäser på brigad- och fördelningsnivå. Enskilda bataljoner och kompanier med extra hög beredskap kunde inom några timmar anfalla fiendens första brohuvuden. Den svenska försvarsviljan var god, då det fanns en känsla av att man hade en chans. Och försvaret var en tusenhövdad hydra. Även om man kapade av de största huvudena, så växte det hela tiden ut fler. Det kanske var synd om överste Sandström och hans familj om han blev ett offer för Spetsnaz, men det var inget som svenska försvaret stod elller föll med.

Det är på marken man tar och håller ett land, eller försvarar det. Ett flygplan eller en helikopter kan inte sitta vid fronten 24/7. Det enda som kan göra det är manskap med vapen i näven, eller bakom pansaret på ett stridsfordon, förstås helst med ett hyfsat skydd i luften.

Idag kan armén inom 12-24 månader, inte timmar, inte dagar, inte veckor, mobilisera 20 000 man i ett tiotal bataljoner, inte brigader. Alla dessa är inte heller stridande fältförband. Vi kan trolla fram fyra artilleripjäser och 120 stridsvagnar. Med de kommande nedskärningarna skall armén på kortare varsel kunna mobilsera 12500 yrkessoldater i lätta förband och 60 stridsvagnar, men antagligen kommer en stor del av dessa vara förlagda i utlandsuppdrag. Eventuellt kommer vi inte heller ha kvar någon amfibiebataljon. Och hur är försvarsviljan? Vill 12500 man gå i döden i en strid de inte kan vinna?

Och frågan är om det spelar någon roll. Innan de katastrofala försvarsbesluten med start 90-talet gick det inte att ta Sverige med ett strategiskt överfall. Det gör det idag.

För att beskriva hur utfallet kunde blivit i slutet av 80-talet finns tre böcker i Garbo-serien. För att beskriva hur det skulle se ut idag räcker det med ett blogginlägg.

Läs vidare. Ber om ursäkt för varierande detaljnivå och att en del trådar dör ut, men tiden är knapp och det här är inget litterärt verk. Incidenterna skall ses som exempel. Fyller kanske ut lite under dagen.Lördagen den 22:e juni 2009. Midsommardagen.

06:45 Landvetter Flygplats
En chartrad Aeroflot Boeing 767 med plats för över 200 passagerare på charter från St Petersburg till London anropar Landvetter flygplats på nödkanalen. Man har rökutveckling i kabinen och begär omedelbart om att få landa. Tillstånd ges, och flygplatsbrandkåren rycker omedelbart ut.

06:48 Arlanda Flygplats
En chartrad Aeroflot Ilyushin Il-96-300 med plats för över 250 passagerare, också den på väg till London från St Petersburg anropar tornet på Arlanda. En motor har havererat och brinner. Flygplatsen antar högsta beredskap och storlarm slås. Dussintals ambulanser sätter fart mot Arlanda, liksom räddningstjänst från såväl närområdet som från Uppsala och Stockholm. Liksom alla poliser norr om Stockholm. De som inte gått av nattens jobbiga midsommarskift och åkt hem och lagt sig. Vilket är de flesta. Det går att se svart rök från ena motorn på den klara midsommarmorgonen, fastän planet fortfarande ligger på 20 000 fots höjd.

06:51 Landvetter Flygplats
Aeroflots Boeing 767 landar på Landvetter flygplats, men stoppar inte vid banans slut och inväntar räddningstjänsten, utan fortsätter tvärt emot direktiv från tornet att taxa rakt mot terminalen.

06:53 Svealand, Götaland
Strömmen går över hela södra Sverige. Ledningsstolpar utanför kärnkraftverken i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals sprängs sönder samtidigt som matarledningar från Norrland får ett antal stolpar fällda av sprängladdningar. Spänningsfallet gör att även försörjda delar automatiskt slås av. Sabotörerna drar sig tillbaka i terrängen och inväntar reparatörerna, samtidigt som de ställer in kikarsiktena på prickskyttegevären.

Stambanorna Stockholm-Malmö-Göteborg-Örebro-Stockholm, och Göteborg-Jönköping sprängs ute på öde platser i skogen. Med det sprängs också en stor del av de fiberkablar grävts ner i banvallarna och bär viktig delar av den svenska teletrafiken av. Även här drar sig sabotörerna tillbaka och inväntar att någon kommer ut och inspekterar.

Strömavbrottet gör att klockan börjar ticka för reservkraften på telestationer och basstationer, i den mån den fungerar.

Veckor och dagar tidigare har ett antal ryska sabotagegrupper tagit sig in i landet från andra EU-länder. En del är rent av etniska ryssar boende i t ex Estland och är här och jobbar som billig arbetskraft. Via vanliga lastbilstransporter från andra EU-länder har sprängämnen, automatkarbiner och prickskyttegevär smugglats in till tre samlingspunkter. Sabotagegrupperna som uppträder fyra och fyra har vanliga svenska hyrbilar. Varje team har, förutom sprängämnen och handgranater, två automatkarbiner och två prickskyttegevär.

06:54-08:00 Kattegatt, Östersjön
Miniubåtar klipper av de flesta fiberkablar som går till och från Sverige till havs, och successivt minskas kontakten med omvärlden i den mån den inte redan störts av strömavbrott och sabotagen mot stambanorna. Samtliga kablar till Gotland bryts.

06:54 Kaliningrad
Från den ryska enklaven i Kalinningrad avfyras 54 missiler mot nordväst. Ryssland har trots protester från NATO anmält att man skall ha en missilövning tillsammans med den rådande mindre flottövningen. Övervakningssystem noterar avfyrningen, och telefoner börjar ringa ilsket i Berlin, Bryssel, London och Washington.

06:58 Arlanda Flygplats
Aeroflots plan landar på Arlanda, där all flygtrafik strandats i väntan på katastroflandningen. Det syns klart och tydligt hur stora mängder svart rök bolmar ut från en behållare bredvid ena motorn. Planet stannar inte för den samlade räddningstjänsten utan taxar vidare mot terminalen.

06:59 Landvetter Flygplats
Ut ur planet på Landvetter strömmar det ryska elitsoldater i kamouflagekläder och med automatkarbiner. Väktare och poliser som möter upp skjuts brutalt ner, och resterande människor flyr fältet. Två vakter från Falck och en polisman blir de första svenska dödsfallen. Panik utbryter inne på terminalen när ljudet av eld från automatvapen hörs.

07:00 Östersjön, öster om Slite
Två ryska militära svävare av Zubr-klass ute på registrerad övning korsar det svenska territorialvattnet utanför Slite på Gotland, samtidigt som ett större civilt Panama-registrerat men rysslandschartrat RoRo-fartyg korsar gränsen en bit längre norrut, med kurs rakt mot Slite. På den första svävaren finns ett mekaniserat kompani med 10 st pansarhjulvagnar och 110 soldater, samt en stabspluton om 30 soldater utan fordon. Den sista svävaren innehåller en spaningspluton med 3 st pansarhjulvagnar och 30 soldater och tre stycken mekaniserade granatkastare med tillhörande personal. Från ett rysk helikopterplattformsfartyg ute i den ryska flottövningen lyfter sex stycken trupptransporthelikoptrar med 60 soldater ombrod, eskorterade av två attackhelikoptrar.

På RoRo-fartyget finns 5000 man, ett hundra stridsvagnar, 200 pansarbandvagnar och 20 stycken mekaniserade tunga artilleripjäser och 20 motoriserade salvpjäser, sk stalinorglar, plus understödsutrustning och ett fältsjukhus. Det finns även fyra stycken nedmonterade attackhelikoptrar med understödsförband.

07:00 Östersjön, öster om Gotland
Den ryska flottstyrkan öppnar kanon- och sjömålsroboteld mot den skuggande svenska kustkorvetten Visby bevakandes övningen. Trots Visbys smygteknik har man från luften haft full kontroll på var fartyget finns. Visbys kapten tar några sekunder på sig innan han tror sina ögon och beordrar moteld med missilmotmedel. Dessa fungerar dock inte mot kanonelden, och Visby tar tre träffar. Visby lyckas dock avfyra en missil mot det närmsta ryska krigsfartyget på radarn, men missilen skjuts ner av de samlade ryska motmedlen. Pga skadorna kan inte Visby försvara sig mot nästa våg av missiler och fartyget sprängs i luften av dubbla missilträffar klockan 07:11. Man finner inga överlevande och 44 man går med henne ner i djupet. Alla försök till radiotrafik till fastlandet har störts bort av den ryska flottans störsändare.

07:00 Östersjön, öster om Uppsala
Tolv stycken ryska Backfire-plan korsar territorialgränsen norr om Stockholm på väg västerut och sex stycken Backfire korsar territorialgränsen söder om Öland på väg mot nordväst.

07:00 Kaliningrad / St Petersburg
Samtidigt startar ytterligare sex Backfire från Kaliningrad och sex från St Petersburg, denna gång eskorterade av var sin rote med jaktplan.

07:05 Landvetter Flygplats
Tyngre vapen börjar lastas ur på Landvetter, och efter ytterligare några minuter står ett batteri med 120mm granatkastare på plattan, och pjäsernas koordinater fastställs via GPS. Terminalen är helt i elitsoldaternas kontroll, även om bara drygt 100 av 220 soldater kommit av planet. En pluton om 25 man tar sig bort mot infarten mot flygplatsen och spärrar av den. Den första bilen de ser beskjuts och sticks sedan i brand med en trasa i bensintanken när den stoppat. Klockan 07:15 är alla 220 soldaterna stationerade, inklusive plutonen med granatkastare, stabspluton och två plutoner i reserv, som börjar tvinga av civilister bilnycklar. Efter att en protesterande kvinna skjutits i knäskålen samarbetar alla närvarande. All telekommunikation till och från flygplatsen bryts, och man har även lastat av störsändare, även om det fortfarande dröjer några minuter innan de fungerar fullt ut.

07:06 - 07:15 Arlanda Flygplats
Liknande scener utspelar sig på Arlanda, men här utbryter skottlossning när inkallade poliser drar vapen. Tre polismän dödas och tre såras allvarligt. Övriga lägger ner vapnen, men en lyckas ropa på radion. Ledningscentralen ber henne upprepa. Vilket hon inte gör. De ryska soldaternas västar klarar pistolkulor, men en rysk soldat blir skjuten i ansiktet och blir den första ryska förlusten. Från 07:15 fungerar störsändarna, även om främst räddningstjänsten fått ut larm via radio.

07:07 Stockholmsområdet
Ett sabotageteam slår till mot statsministerns bostad. De två SÄPO-vakterna skjuts omedelbart ner, och statsministern dras i enbart kalsonger ner till hyrbilen som försvinner i den glesa morgontrafiken. Liknande scener utspelas även hos finansministern, utrikesministern, vice statsminister, samtliga partiledare, ÖB, chefen för marinen och chefen för högkvarteret. Utrikesministern är dock på statsbesök och vice statsministern är iväg på midsommarfirande. De två sabotageteamen beger sig till sekundära måltavlor bland statsråden, där ordern inte är att i första hand ta till fånga.

07:09 Stockholm, Slottet
Högvakten vid slottet blir attackerad av tolv civilklädda ryssar med utfällbara batonger. Samtliga poster övermannas men vakten på Lejonbacken lyckas slå larm. Patrullen rycker ut men möts av eldgivning, och en kort eldstrid utbryter. Ingen i patrullen överlever, men en ryss lämnas blödande i trappan nedanför högvaktens logement. Högvaktschefen hör skottlossningen och slår allmänt larm, men nu AK5-beväpnade ryssar anfaller logementet. Begränsad mängd ammunition till AK5 :o rna kompletteras med medhavda handgranater och pistoler. Striden varar i tio minuter, men högvakten har ingen större chans. Två ryssar till mister livet och tre sårade lämnas kvar. De återstående sex samlar ihop kvarvarande ammunition och sätter fart mot Rosenbad klockan 07:22.

07:10 London
En nyhetsflash går ut internationellt att Ryssland avfyrat ett stort antal missiler i en övning, trots NATO:s protester. Nyheten får inget större genomslag utan blixtrar förbi på tickers världen över, mestadels obesett.

07:11 Stockholm, Drottningholm
Utan försök till diskretion skjuts den lilla högvaktsstyrkan på Drottningholm ner, tillsammans med SÄPO:s livvakter. Sveriges statschef Hans Majestät Konungen dras sömndrucken iväg och körs iväg i en hyrbil.

07:11 Östersjön öster om Gotland
Korvetten Visby exploderar enligt ovan. Explosionen noteras liksom de tidigare nedslagen av artillerield av ubåten HMS Halland, som också skuggar den ryska övningen, fast under vattnet. Man sänder upp en radioboj och signalerar till fastlandet att oidentifierade explosioner hörts i riktning av flotteskadern, samt ljud av sjunkande fartyg.

07:13 Stockholm
Två sabotageteam tvärstannar sina hyrda lätta lastbilar på Essingeleden och ställer dem på tvären, en i varje riktning. Efterföljande bilar i den glesa trafiken stoppar eller stoppas under vapenhot, och bilförarna tvingas överge bilarna som sticks i brand och helt blockerar trafiken. Trots den glesa morgontrafiken står snart hundratals bilar stilla, och sabotagegrupperna fortsätter sätta fler och fler bilar i brand. Rökpelarna stiger mot midsommarhimlen i Stockholm. I den mån teletrafiken fortfarande fungerar blir SOS Alarm strax överbelastat, men har redan skickat ut räddningstjänsten och polis.

Liknande scener utspelas på E4 norr om Södertälje och på E18 ut mot Kungsängen, samt vid utfarterna från Göteborg och Malmö.

07:15 Slite
De två svävarna kör rätt upp på badstranden i Slite, och chockerar en och annan kvarvarande midsommarfirare. En midsommarstång krossas under den ena svävaren, precis innan den stoppar och stridsfordonen rullar ut. Spaningsplutonen sätter direkt iväg på landsvägen västerut, medan pansarskyttekompaniet snarast besätter hamnen i Slite. De granatkastarutrustade fordonen ställer upp sig direkt på stranden och mäter in sin position.

07:18 Stockholm
De första polisbilarna anländer till eldhavet på Essingeleden....


Se länken ovan för resten av storyn
Senast redigerad av 4 pompe, redigerad totalt 0 gång.
Skriv svar