Vårdhem för psykiskt handikappade

Mentalsjukhus, laboratorier etc.

Moderatorer: 28Dagarsenare, benkar, Klingen, kristofer, Tomt & Öde

Användarvisningsbild
htiawe
Inlägg: 295
Blev medlem: lör 29 okt 2011, 07:55
Kontakt:

Vårdhem för psykiskt handikappade

Inlägg av htiawe »

Jag och en vän gjorde en avstickare efter att ha besökt en omformarstation i närheten. Jag hade lagt märke till några byggnader som såg ut att vara i mycket dåligt skick och det krävde såklart en grundlig undersökning.

Efter att ha kört genom området och gått upp på gården så insåg vi att det var öde men att vi var tvungna att parkera bilen en bit bort och ta oss fram utan att bli upptäckta. Lite väl försiktigt tyckte vi då, men lika bra att ta det säkra före det osäkra.

Vi gick genom buskage, brännässlor, genom diken djupa nog för att knappt kunna hoppa över och även genom en och annan smultronbuske. När vi väl var framme så blev vi ganska.. häpna. Framför oss stod ett antal byggnader, helt lämnade åt sitt öde.

När det byggdes var det ursprungligen en skola men förvandlades sen till ett vårdhem för patienter med psykiska handikapp. Men under 90-talet var det dags att omfördela vårdresurserna och det 11.000 m2 ståtliga Vårdhemmet tappade sin status och övergavs till fördel för andra, nättare, lösningar.

Sedan dess har det fungerat som lite allt i allo. Allt från studentbostäder till produktionslokaler, men utan framgång. När vi vandrat genom rummen ett tag och gick ner i en av källarna så hörde vi plötsligt något utanför. Någon som gick omkring, som sökte något.

Det ledde till en rask marsch genom källaren och resulterade i att vi lyckades ta oss ut genom att klättra uppför en 4 meter hög stege som såg ut att ha varit övergiven minst lika länge som huset, tack och lov höll den..

Helt oförstört, inget klotter eller något. Däremot en del vandalisering utanför tomten men inomhus ingenting. Det var häftigt att se rum på rum där allting antingen var i träfanér eller belamrat med gammal vårdutrustning.

Det finns några fler bilder här:
http://www.miyato.net/2013/07/vardhemme ... kapitalet/
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
DMT
Inlägg: 1029
Blev medlem: mån 19 jan 2009, 18:55
Ort: Karlskrona

Inlägg av DMT »

Wow, bara historien om hur ni gittade dit är ju lika häftigt som stället. Snyggt jobbat.
Användarvisningsbild
htiawe
Inlägg: 295
Blev medlem: lör 29 okt 2011, 07:55
Kontakt:

Sv: Vårdhem för psykiskt handikappade

Inlägg av htiawe »

Ja, det var minst sagt med hjärtat i halsgropen som vi tog oss därifrån. Kan tillägga att vi vandrade genom en annan skog därifrån, som var förbannat tät och jobbig att gå genom. När vi kommer ut ur den så möter vi kort därefter Securitas som lämnar platsen... safe, for now. :D
Wezzli
Inlägg: 19
Blev medlem: ons 12 jun 2013, 08:08

Inlägg av Wezzli »

Jag tänker att folk måste ha otroligt otur, för vi dundrar som regel bara in med kärran och går in som vi äger stället. Här hade man praktiskt taget kunnat köra in bilen genom entren.
Fotograf, urban explorer och grundare av http://www.nedlagt.se/
Användarvisningsbild
mindwrench
Inlägg: 103
Blev medlem: ons 17 jul 2013, 13:48
Kontakt:

Inlägg av mindwrench »

Härligt fynd och fina bilder!
Användarvisningsbild
mikael82karlsson
Inlägg: 208
Blev medlem: ons 03 apr 2013, 15:15
Kontakt:

Inlägg av mikael82karlsson »

Häftigt ställe och fina bilder!
You don't take a photograph, you make it
Skriv svar