Sanatorier i Sverige

Mentalsjukhus, laboratorier etc.

Moderatorer: 28Dagarsenare, benkar, Klingen, kristofer, Tomt & Öde

Användarvisningsbild
k4r4t3k4n4k4s
Inlägg: 942
Blev medlem: lör 20 sep 2008, 07:05
Kontakt:

Inlägg av k4r4t3k4n4k4s »

[quote=""Aseabarn""]Jag kanske har övertolkat formuleringen men tycker allmänt att man har fått saker om bakfoten om man står och jublar när lokaler överges och sörjer när de bevaras. Även om det är kul att titta på en övergiven gammal byggnad, måste ju den yttersta önskan även här i detta forum (om man vill få någon form av respekt för sin hobby) i det långa loppet vara lokalernas bästa, dvs att de bevaras långsiktigt? Annat vore bara egoistiskt och kortsiktigt tänkande.
No offense![/quote]

I det här fallet väljer jag att vara egoistisk. Kortsiktigt kan ju diskuteras då ett objekt som får förfalla ifred kan göra det länge, och också vara besöksvärt länge. Även om detta är en maffig byggnad så finns det flera bevarade sanatorier i Sverige. Detta är dessutom ett renoverat sådant så många av de ursprungliga inre härligheterna har sannolikt redan gått förlorade.

Jag gillar att gå på museum också men om man jämför med känslan av att spatsera omkring i "the real thing" så faller museebesöket platt till marken. Jag jämför detta eftersom man ofta gör det i samma syfte, för att se det gamla och fundera kring hur det kan ha varit att leva där och då. Men att ha det rent och pyntigt kring det gamla är helt enkelt skittråkigt i jämförelse. Kanske är det våra museer och sätt att bevara som behöver uppdateras för att hänga med i tiden. Mer rost åt folket!
Senast redigerad av 1 k4r4t3k4n4k4s, redigerad totalt 0 gånger.
Användarvisningsbild
Elagabalus
Inlägg: 2292
Blev medlem: ons 22 jul 2009, 07:51
Kontakt:

Inlägg av Elagabalus »

Någon som vet om Moheds sanatorium utanför Söderhamn finns kvar som byggnad? Hittar inget. Var tydligen kasern från början
Användarvisningsbild
Hawkbat
Inlägg: 37
Blev medlem: tor 18 sep 2008, 20:23

Inlägg av Hawkbat »

Målilla sanatorium - Har inte sett några bilder från detta ställe och väljer därför att själv presentera några. Platsar inte som UE-ställe längre, men eftersom det var det under en dryg tioårsperiod, kanske någon har intresse av att se hur det såg ut för några år sedan. Tydligen ombyggt, renoverat och nu omvandlat till seniorboende.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Elagabalus
Inlägg: 2292
Blev medlem: ons 22 jul 2009, 07:51
Kontakt:

Inlägg av Elagabalus »

[quote=""Hawkbat""]Målilla sanatorium - Har inte sett några bilder från detta ställe och väljer därför att själv presentera några. Platsar inte som UE-ställe längre, men eftersom det var det under en dryg tioårsperiod, kanske någon har intresse av att se hur det såg ut för några år sedan. Tydligen ombyggt, renoverat och nu omvandlat till seniorboende.[/quote]

Intressant att se. Vilka anläggningar. Hur många arbetade där om man såg nationellt och hur många patienter låg inne under topp-åren? Måste varit tusentals
coachkalle
Inlägg: 3
Blev medlem: lör 20 jun 2009, 21:19
Kontakt:

Sv: Sanatorier i Sverige

Inlägg av coachkalle »

http://www.mohed.se/intranet/articles/n ... ?NewsID=57

http://www.vv.se/Om-Vagverket/Historia- ... och-Mohed/
("Några byggnader från militärtiden finns kvar fortfarande i Mohed och är idag bostadshus och vandrarhem efter att ha tjänat som sanatorium fram till början av 1950-talet

http://www.mohed.se/Mobygden_A_O.pdf
sök på sanatorium i pdf dokumentet och du får en träff på sida 3.
Besök gärna min pixboxsida.
http://coachkalle.pixbox.se
Den växer kontinuerligt
Användarvisningsbild
wroomlars
Inlägg: 288
Blev medlem: fre 07 nov 2008, 19:57

Inlägg av wroomlars »

Tre mil norr om Ullared 1-2 mil Fagereds sanatorium. Ska vara uppköpt av en norrman som skulle bygga hotell? Men det verkar ligga på is. När jag var där senast och tittade var det ingen rörelse.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.399353
Användarvisningsbild
Grishnac
Inlägg: 2936
Blev medlem: ons 10 sep 2008, 18:08
Kontakt:

Sv: Sanatorier i Sverige

Inlägg av Grishnac »

Uppdatering ang Hultafors Sanatorium:

Bild
Sanatoriet ligger där det ligger ännu, högt högt uppe på ett berg med magnifik utsikt. Idag är det lite osäkert vad som egentligen bedrivs inom väggarna eller om det bedrivs någon verksamhet alls.
Byggnaderna runtomkring ser ut att ha stått tomma ganska länge men själva huvudbyggnade har det funnits någon aktivitet på i alla fall....stängt och låst ordentligt var det åtminstone och väldigt svårt att fotografera utan en extrem vidvinkel på ungefär 2mm´s brännvidd.......huset står i princip på ett stup.

Men enligt tidningsnotiser så verkar alla bolag som har haft att göra med sanatoriet gått i konkurs - både företaget som ägde fastigheten och företaget som hyrde den och bedrev rehabilitering där.
Bien faire et laisser dire

Ruinturistens äventyr: http://www.ruinturist.se
Diphallia
Inlägg: 34
Blev medlem: fre 08 jan 2010, 17:12

Sv: Sanatorier i Sverige

Inlägg av Diphallia »

Sanatoriet i Bolltorp är förresten privatägt och renoverat sen ett bra tag tillbaka.
2003 eller tidigare tror jag.
vikingsinmyveins
Inlägg: 18
Blev medlem: tor 22 okt 2009, 11:47

Inlägg av vikingsinmyveins »

Någon som vet någonting om sanatoriumet i Vattholma?

Kan dela med mig av min erfarenhet när jag och två kompisar besökte Sandträsk sanatorium, om det finns intresse förstås! ;)
Användarvisningsbild
Elagabalus
Inlägg: 2292
Blev medlem: ons 22 jul 2009, 07:51
Kontakt:

Inlägg av Elagabalus »

Vet inte om detta fick epitetet "sanatorie" men Hammars sjukhem i Västernorrland byggdes ursprungligen för behandling av lungsjuka. Kanske för att avlasta det mer kända Österåsen. Står idag tomt och låst
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar